Home » 2015 » June » 23 » История на красотата: Елизабет Арден / автор на статията Оливера Арнаудова
10:45 PM
История на красотата: Елизабет Арден / автор на статията Оливера Арнаудова

Статията  е публикувана и в сайта Woman.bg

част 1

http://woman.hotnews.bg/n/istoriya-na-krasotata-elizabet-arden-ichast.18238.html

част 2

http://woman.hotnews.bg/n/istoriya-na-krasotata-elizabet-arden-iichast-.18260.html

 

История на красотата: Елизабет Арден (I част)

 

„Всяка жена има право да е красива и естествена.”

 

Е. Арден

Всеки човек, особено роденият в обикновено семейство, мечтае да се замогне. Съществува ли жена, която би отказала да създаде собствена линия козметика? Тази трудоемка задача е посилна за малцина, още повече, да се реализира така, че да играе една от централните роли в развитието на козметичната индустрия в началото на 20 век и да се прослави като една от най-успешните жени на своето време. На Елизабет Арден се отдала възможност  да превърне своята юношеска мечта в настояща империя, която ще остане за още много поколения.

 

В навечерието на Нова година, в небогато семейство на канадски фермери, емигранти от Обединеното Кралство, се ражда момиченце - Флоранс Найтингейл, кръстена на известна милосърдна сестра. Родителите, навярно не са подозирали, с какъв прекрасен дар са се сдобили на 31.12.1884г.

 

В оскъдните спомени от детството си Флоранс описва родителите си като грижовни, а себе си като всеобщата любимка, макар и не единствено дете. За съжаление загубва майка си, когато е само на шест години. Растящата в бедност и многолюдна фамилия Флоранс още в ранна възраст, ходейки с баща си да продава на пазара, забелязвала красотата и неограничените възможности на състоятелните жени.

 

Самата тя признава, че се интересувала повече от външността си, отколкото от учението.  В младежките си години Флоранс много обичала животните и решила, че в бъдеще ще ги лекува. Постъпвайки на фелдшерски курс, тя постепенно се увлякла от фармакологията и с голямо удоволствие вникнала във всички тънкости на химическите процеси. Очевидно, именно тогава у нея се родила идеята фикс: да създаде вещества, които са способни да удължат младостта на кожата и да я поддържат в идеално състояние.

 

 

Работейки като медицинска сестра, Флоранс и за миг не изоставила научните си опити да създаде "кремът-чудо". Смесвайки съставки, тя се опитала да сътвори сензация в собствената си домашна кухня. Съседите се задъхвали от неприятните миризми и редовно се оплаквали на наемодателя. Именно този факт, впоследствие широко използвали завистниците, назовавайки козметиката на Елизабет Арден - „красота от домашните чинии”.

 

През 1907г. амбициозната Флоранс търсейки независимост и ново начало заминала за Ню Йорк. След серия непривлекателни работи се установила на нископлатена длъжност като касиерка в салон за красота - „Eleanor Adair's Beauty Salon”. Стараейки се да не изпусне щастливия случай тя получила разрешение от шефката си да овладее козметичните процедури, с които се славел салона.

 

 

В течение на годините Флоранс Греъм прилагала на колеги и приятели програмите за грижа на лицето, научила се да прави маникюр и достатъчно прецизно изучила техниките на лицевия масаж, с който се прославила в последствие. Но когато разбрала, че няма какво повече да „вземе” от Мис Адайр си тръгнала от салона.

 

През 1909г. заела от познат на чичо си /сър Джеймс Тед/ 6000 долара и открила първия си магазин съвместно със съдружничка -  козметоложката Елизабет Хабард.

 

Бизнес планът бил съставен идеално – магазинът се намирал на една от най-скъпите улици на Ню Йорк - Пето авеню. В съседство били едни от най-известните ресторанти в града и недалеч от Bergdorf Goodman, в този момент малък, но ексклузивен магазин за дамски дрехи. Входната врата била оцветена в призивния червен цвят и привличала любопитните жени по-добре от всяка организирана реклама. За поддържане интереса на публиката била измислена великолепна интригуваща история. Нейната героиня била загадъчна преуспяваща дама...

 

 

И до днес традицията продължава – всеки салон или бутик на Elizabeth Arden посреща клиентките си с ярък и чувствен поздрав от Червената врата.

 

Стояща зад щанда на привлекателния бутик, Флоранс тихичко разказвала на клиентките за загадъчната собственичка на магазина, която непрекъснато отсъствала, защото пътешествала по света, събирайки секрети за красота от различни страни и въплъщавайки ги в рецептите на своите кремове. Но тази дама не можела да остане без име, затова на мистичната собственичка се появило име - Елизабет Арден.

 

Имала ли е Флоранс марков мениджър и дали тогава въобще е съществувало такова понятие? Днес даже най-младият представител на тази професия знае, че без мит, няма марка!

 

Флоранс действала интуитивно и улучила. Създавайки не само козметика, но и аура на вълшебство около продукцията, тя извършила безгрешен, точен ход. А за клиентите оставал неизвестен факта, че тяхната любима козметика се сътворявала в малка задна стаичка на магазина. Кремовете на вълшебната госпожа Арден вече получили одобрение и поддръжка на клиентите, защото освен загадъчната аура имали и отлично качество. Нямало необходимост да се пътува по света за рецепти. Някои от тях любознателната Флоранс знаела още от детството си. Например крем, който клиентките от Манхатън разграбвали като топъл хляб, в основата на рецептурата си съдържал мазнина на коне. Именно това е кремът, който след съответни подобрения и дообработка от съдружничката й се превърнал в знаменития - „8 часа”.

 

 

Не след дълго съдружничките се разделили. При Флоранс останали салона с магазинчето, знанията как да се приготви хубав крем, превъзходна техника за лицев масаж и умели ръце, неизчерпаема енергия и огромни амбиции, опит и осъзнаване на това, че сама може да заеме своята ниша. Честолюбивата Флоранс не след дълго върнала и взетия дълг. Минало време и необходимостта от легендата за тайнствената дама изчезнала.

 

Флоранс сама се превърнала в Елизабет Арден – Елизабет, от името на Кралица Елизабет I, на чиито качества Флоранс се възхищавала. Флоранс често казвала: „Има само една Елизабет... Както аз, така и тя сме кралици!”. С фамилията било по-трудно. Счита се, че новата фамилия е взаимствана от поемата „Enoch Arden”, на Алфред Лорд Тенисон, която била настолна книга на Флоранс.

 

Нейното място зад щанда заели други момичета-консултантки. Всяка от тях преминавала щателен подбор и подготовка.

 

 

Тук фантазията на Флоранс нямала граница и наскоро нейният магазин се превърнал в изискан и търсен салон за красота, ставайки родоначалник на всички spa-салони. В тях жените не само получавали козметични процедури, но и се занимавали с физически упражнения, танци, даже фехтовка!

 

 

 

История на красотата: Елизабет Арден (II част)

 

„Гримът прави жените щастливи. Когато материалното положение ги принуждава да влагат по-малко в дрехи, те влагат повече в гримове.”

Елизабет Арден

Интуицията и програмата на Флоранс оправдали себе си. Че кому е нужно да се маже с крема си в собствената си скучна спалня, ако има възможност да отиде в специален салон, където за известно време ще се почувства кралица.

Освен собственото си име, Елизабет сътворила и име за новата си козметична линия от кремове. На изисканите опаковки се появило романтичното име - Venetian. В последствие и благодарение на сътрудничеството с химика Fabian Swanson в тази линия попадат 48 продукта, включващи и декоративна козметика, средства за коса и зъбна паста. Най-популярният продукт от тази серия, в противовес с мазните и тежки кремове по онова време, станал лекият и с фина текстура крем "Venetian Cream Amoretta".

Следват немалко открития, увековечили нейното име. Тя пуснала козметична линия по схема - почистване, овлажняване, подхранване на кожата. За нас това е обичайна схема за грижа за лицето, но в началото на миналия век Арден създала истинска революция с тези си нововъведения в козметиката.

Революционно останало и въвеждането на практиката да се подбират тонално основата и пудрата, съобразявайки се с основния цвят на кожата. Неин е способът „total look” в грима, където оттенъкът на ружа, червилото и лака за нокти да са идентични и хармониращи един с друг.

Арден първа се досетила да указва на определено място върху кутийката с крем своето име, правейки по този начин всеки продукт подвижна реклама. До преди нея никой не правел това.

Благодарение на изобретателността на Арден днес ние имаме водоустойчивия туш за мигли. Легендата разказва, как жестока собственичка на концерн довеждала своите подчинени до сълзи по няколко пъти на ден. В резултат на което Флоранс решила да избави жените от ужасните черни вадички под очите. За това изобретение и до днес друг козметичен гигант, Max Factor, оспорва правата си.

Но с това новаторският й дух не секва. Елизабет Арден е първата козметична марка, която се рекламирала в кината преди началото на прожекцията. Кинематографите и техните звезди въобще допринесли немалко в популяризирането на творенията на Мис Арден. Но нито тя, нито Мадам Рубинщайн по своето време не отдали дължимото на зараждащата се телевизия, мощта на която оценил Чарлз Ревсон. Всъщност тези две потресаващи жени така били заети с борбата си една към друга, че въобще не взели предвид създателя на бъдещия гигант на козметичната индустрия за красота - Revlon. За това нееднократно съжалявали след това. Всъщност, през четиридесетте години сред тях се появил още един сериозен конкурент, който се изявява директно на луксозния козметичен пазар – Ести Лаудер. Веднъж, вбесена от наглостта на не по-малко амбициозната от нея конкурентка, Мис Арден лично изгонила Мисис Лаудер от своя салон.

Работата на целеустремената Елизабет Арден потръгнала добре и през 1914г. тя открива своя втори салон във Вашингтон /окръг Колумбия/. Пътувала и до Париж - град, който Елизабет считала ключов за козметичния бизнес. Тя мечтаела и за Лондон, затова пътешествайки по Европа се старала всячески да изучи потребностите на местните жени, техните предпочитания в грима /като правило това били сенки, очна линия и туш за мигли/. Със себе си носела популярни аромати за времето си, а също така и шпионирала в салоните, където вече се продавал кремът на нейната главна съперница - Хелена Рубинщайн.

Хелена Рубинщайн

Целият си живот Мис Арден посвещава на женската красота. Започвайки с времето, когато нощувала в своето магазинче на Пето Авеню и завършвайки с 1960г. , когато целият свят бил в нозете й. Оставало ли й е време за личен живот?

Известно е това, че всичките и бракове претърпели фиаско.

Завръщайки се от своята първа европейска обиколка Елизабет Арден се запознала на парахода с банковия служител Томас Люис /Thomas Jenkins Lewis/, който през 1918г. става първият й съпруг и път към американско гражданство. Удивително е как този брак е просъществувал 17 години при условие, че за Елизабет на първо място е била кариерата, а не семейният живот. Даже в деня на сватбата, след церемонията по бракосъчетанието, тя се отправила обратно към своят офис. Възможно е залог за дългото сътрудничество в семейството да се дължи на факта, че през цялото това време Томас е бил търговски директор на марката Elizabeth Arden и всячески участвал в развитието й. Съпрузите нямали деца и затова те активно участвали в благотворителни акции. Факт е, че за годините брак, Елизабет не позволила на съпруга си да придобие нито една акция от предприятието й. Казвала му: „Скъпи, никога не забравяй едно малко нещо - това всичко е мое дело, а ти просто работиш тук!”. Тази нейна прозорливост в някаква степен спасила Елизабет, след развода с мистър Люис. За отмъщение той отишъл на работа при Мадам Рубинщайн.

По-късно, през декември 1942г., Елизабет се омъжила втори път - за руския „княз” Михаил Евланов /Michael Evlanoff/, подвеждайки се  по аристократичната му титла. Всъщност, оказва се, че Михаил не е княз, а мошеник с хомосексуални наклонности, но с огромен талант да разказва сладки легенди. След разследвания на частен дедектив, през октомври 1943г. Елизабет подала молба за развод.

Все пак първият й съпруг – Томас Дж. Луис, остава най-известният биограф на великата Мис. Той разказва за страстта на Елизабет към конете.

„На мен май повече ми провървя с конете, отколкото с мъжете – шегувала се великата Мис – Но това е, защото аз винаги съм обичала конете повече.”

Тя съветвала мъжете: „ Обръщайте се към конете, като към жена, а с жените като към коне. И тогава те ще започнат да побеждават заради вас.”

Елизабет Арден станала легенда приживе. Тази загадъчна дама, която умеела да създава вълшебни кремове и да пътешества по целия свят. През 40-те години на миналия век в арсенала на компанията имало около 300 наименования на продукти, всеки от които имал успех. След това били пуснати няколко марки аромати, създадени в сътрудничество с Карл Лагерфелд, Валентино и Елизабет Тейлър. Империята „Елизабет Арден” към момента на смъртта на собственичката се оценява на 60 млн. долара и имала огромен авторитет в света на красотата и модата.

 

Елизабет Арден обичала да казва, че има три американски имена, които всеки знае по света: Кока кола, Сингер шевни машини и козметиката на Елизабет Арден!

През 1962г. Елизабет Арден била удостоена с ордена на Почетния легион /Legion d’Honneur/ в знак на признателност за принос към козметичната промишленост. А през 1990г. списание Life включил тази велика жена в списъка „Водещи американци на Двадесети век”.

Из архива на списание Life

Великолепната Коко Шанел високо оценявала таланта на Арден и дала живот на знаменития афоризъм: „В света има само една Мадмоазел - това съм аз, само една Мадам – това е Рубинщайн и само една Мис – това е Арден.”

Елизабет Арден, която считала, че красотата, това не е просто грим и грижа за лицето и тялото, красотата - това е сътрудничество с природата, стремеж към усъвършенстване по-добрата страна на женската природа, починала от „усложнение след инсулт и пневмония” на 88 години /18.10.1966г./ като самотна, но велика жена.

Мис е погребана в Ню Йорк под името Елизабет Н. Греъм./Elizabeth N. Graham/.

Приживе, журналистите атакували Мис с въпроси за секретите й и източника на вдъхновение. До нас е достигнала една фраза на Елизабет Арден, която може да се използва като ръководство в действие:

„Удивително, колко много може да достигне една жена, когато е целеустремена”.

Views: 740 | Added by: make_over | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
More info
Image gallery
contact
Phone: +7 495 287-42-34 Email: info@ucoz.com
CHARLES S. ANDREWS
3139 Brownton Road
Long Community, MS 38915
Location in google Maps